Ο Άγιος Αύγουστος,
απόσπασμα του Νίκου Καζαντζάκη από την Αναφορά στον Γκρέκο με την
υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης (dall-e) στη δημιουργία εικόνων και
του issuu στη δημιουργία του ψηφιακού βιβλίου.
27.10.24
Ο Άγιος Αύγουστος
26.10.24
Πώς γεννιέται ένα βιβλίο ν.4
Είστε έτοιμοι να δούμε εδώ το αποτέλεσμα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση;
Δεν ακολουθήθηκαν όλες οι σημειώσεις, όμως έδωσαν αφορμή για συζήτηση |
Η ιστορία στο βιβλίο ακολούθησε τις σημειώσεις του φύλλου εργασίας |
Το βιβλίο ακολούθησε πιστά τις σημειώσεις! Εξαιρετική εικονογράφηση |
Το φύλλο εργασίας εξαιρετικά φτωχό, το βιβλίο γεμάτο, ωστόσο χωρίς σαφές τέλος |
Πλούσιο το φύλλο εργασίας, φτωχότερο το βιβλίο μιλάει μόνο για τον θάνατο του ήρωα |
Το βιβλίο ακολουθεί τις σημειώσεις του φύλλου εργασίας, ωστόσο είναι δυσανάγνωστο |
Το βιβλίο ακολουθεί το φύλλο εργασίας, ωστόσο και τα δύο είναι εξαιρετικά μπερδεμένα |
Ιστορία σαφής στο φύλλο εργασίας, όχι όμως και στο βιβλίο |
Μεμονωμένες προτάσεις με τις λέξεις και εικονογράφηση των προτάσεων |
Και μια ατομική προσπάθεια, εξαιρετικά συγκινητική, καθώς αποτελεί την πρώτη απόπειρα γραπτής έκφρασης ενός έξυπνου και εξαιρετικά επίμονου μαθητή! Είμαι βέβαιη πως σε λίγο καιρό οι ιστορίες του θα είναι ευανάγνωστες και θα γίνονται πλήρως κατανοητές. Είμαι σίγουρη πως είναι θέμα χρόνου.
Συμπερασματικά, αυτή τη φορά η προσπάθεια ήταν μεγαλύτερη και τα αποτελέσματα πιο κοντά στον στόχο! Έχουμε ακόμα δουλειά, μα φαίνεται πως η επιμονή αποδίδει. Και αν κρατήσω και τη φράση που απέδωσαν στον Νίκο Καζαντζάκη τα παιδιά παραπάνω: "Έμαθε να μην τα παρατάει", ε... κι εγώ... ως μακρινή εγγονή του παππουνίκου... αγαπώντας την ευθύνη, δε θα τα παρατήσω και θα συνεχίσω να παλεύω να παρακινώ τους μαθητές και τις μαθήτριές μου, όλοι μαζί, να σώσουμε τον κόσμο.
Προετοιμάζοντας την επίσκεψη στο ΜΝΚ ν.2
Απόσπασμα από την "Αναφορά στον Γκρέκο" για σήμερα. "Η μητέρα μου", σε ανάγνωση της Μίνας Καθέρη από την ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη eBooks4Greeks.
Αφού επεξηγήθηκε το άγνωστο λεξιλόγιο, ακολούθησε συνεργατική γραφή ιστοριών με δοσμένες λέξεις.
21.10.24
Προετοιμάζοντας την επίσκεψη στο ΜΝΚ ν.1
Ουδέποτε πήγα σε εκπαιδευτική επίσκεψη χωρίς να έχω προετοιμάσει τους μαθητές και τις μαθήτριές μου για αυτήν. Άλλοτε με τον έναν και άλλοτε με τον άλλο τρόπο τα παιδιά γνώριζαν για το θέμα της επίσκεψης. Φέτος η πρώτη επίσκεψη είναι σε τόπο εξαιρετικά αγαπημένο για πολλούς λόγους. Ωστόσο ο χρόνος προετοιμασίας δεν επαρκεί.
Θέλοντας όμως να κάνω το καλύτερο δυνατό, χώρισα σήμερα τα παιδιά σε 5 ομάδες και έδωσα από ένα μικρό χαρτάκι με ένα ερώτημα σε κάθε ομάδα.
20.10.24
Πώς γεννιέται ένα βιβλίο; ν.3
10+1 Μικρά Βιβλία δημιουργήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από τις... εκδόσεις Γ'.
Στο πλαίσιο του πρώτου φετινού εργαστηρίου δεξιοτήτων "Πώς γεννιέται ένα βιβλίο;" οι μαθητές και οι μαθήτριές μου παρακινήθηκαν να εργαστούν σε δυάδες και να συγγράψουν τη δική τους ιστορία. Αξιοποιήθηκε το φύλλο εργασίας (φ.ε.) 3 από παρόμοιο εργαστήριο του ΙΕΠ το οποίο θεώρησα άκρως βοηθητικό προκειμένου να παρουσιαστούν 6 στοιχεία μιας ιστορίας. Το φ.ε. 3 μεταφέρθηκε στον πίνακα, συμπληρώθηκε μερικώς από κάποιες ιδέες των παιδιών και εμπλουτίστηκε με πληροφορίες για τη δομή της ιστορίας: Τίτλος, Αρχή-Μέση-Τέλος, φυσικά χωρισμένα σε παραγράφους.
14.10.24
Πώς γεννιέται ένα βιβλίο ν.2.2
Τα πρώτα μας Μικρά Βιβλία είναι γεγονός. Αφορούν τη Μυθολογία και συγκεκριμένα τους 12 θεούς του Ολύμπου.
Πρόκειται για την πρώτη μας συγγραφική προσπάθεια. Θα ακολουθήσουν πολλές. ΠΟΛΛΕΣ. Και θα κρατάμε εδώ, αλλά και στο padlet, ένα ημερολόγιο της πορείας μας.
Στόχος 1: Την επόμενη φορά τα βιβλία να παραδίνονται από ΟΛΟΥΣ/ΕΣ στον ορισμένο χρόνο.
Στόχος 2: Την επόμενη φορά να είναι γραμμένες καθαρά και όμορφα ΟΛΕΣ οι σελίδες και με την κατάλληλη εικονογράφηση.
10.10.24
Πώς γεννιέται ένα βιβλίο; ν.2.1
"Τι μπορώ να κάνω με μία μόνο σελίδα λευκού χαρτιού;" ήταν το ερώτημα που μας εισήγαγε στο σημερινό εργαστήριο.
Οι απαντήσεις ήταν αρκετές, αν και όχι και τόσο... "φευγάτες". Είπα, λοιπόν, να δώσω μια μικρή ώθηση. "Θα μπορούσα να φτιάξω ένα ολόκληρο βιβλίο! Ένα Μικρό Βιβλίο! Για ακολουθήστε με εδώ βήμα βήμα..." Κι έτσι, ακολουθώντας προφορικές οδηγίες βήμα βήμα, καταφέραμε να διπλώσουμε τα δύο πρώτα μικρά βιβλία μας.
7.10.24
Πού θα πάει αυτή η βαλίτσα; ν.1
ΉΡΘΕ!!!!!!!! Μα τι χαρά! Τι ενθουσιασμός! Πόσο πλατύ χαμόγελο μου έφτιαξε η ΠΥΡΝΑ με εκείνο το email της: "ΚΑΛΩΣ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ"!!!
4.10.24
4η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζώων
Σήμερα το πρωί η Αλεπού Φουντοπούλου επέστρεψε στο σχολείο μας και δήλωσε ότι η τάξη μας της είχε λείψει πάρα πολύ! Δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή μέρα για την επιστροφή της. Είπε στα παιδιά ότι ήρθε για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και μάλιστα τους διάβασε και ένα παραμύθι το πρωί στο προαύλιο. Επέλεξε το αγαπημένο μου, το οποίο, μάλλον, είναι και δικό της αγαπημένο! Το "Μπορώ να γίνω ο σκύλος σου;" του Τρόι Κάμινγκς.
Αλεπού μου, καλωσήρθες πίσω στον φυσικό σου χώρο, στο σχολείο! Χαρήκαμε πραγματικά πολύ που σε είδαμε! Έχουμε να πούμε πολλά το επόμενο διάστημα!
Πώς γεννιέται ένα βιβλίο; 1
Το πρώτο Εργαστήριο Δεξιοτήτων για φέτος ανταποκρίνεται στη στοχοθεσία του άξονα Δημιουργώ και Καινοτομώ, δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία και στην υποθεματική Επιχειρηματικότητα, Αγωγή σταδιοδρομίας, Γνωριμία με επαγγέλματα.
Το πρώτο μας εργαστήριο θα βασιστεί στο "Ένα βιβλίο γεννιέται" του ΙΕΠ, ωστόσο θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τη δυναμική της δικής μας τάξης, καθώς και στην προσωπική μου δημιουργικότητα. Το βάφτισα, λοιπόν: "Πώς γεννιέται ένα βιβλίο;" και έχω ήδη ενθουσιαστεί με τις προεκτάσεις που του έχω δώσει στο μυαλό μου και τις οποίες θα υλοποιήσουμε σταδιακά καλύπτοντας τους στόχους του άξονα. Ήδη σήμερα, 4/10, οργανώθηκε η πρώτη έκπληξη που θα δώσει πνοή στο εργαστήριό μας.
Το πρώτο δίωρο εργαστήριο υλοποιήθηκε χθες, 3/10/2024, αφορμώντας από την ερώτηση: "Τι είναι βιβλίο;". Οι απαντήσεις καταγράφτηκαν στον πίνακα της τάξης. Ακολούθησαν οι ερωτήσεις: "Από τι αποτελείται ένα βιβλίο;" και "Πού μπορείτε να βρείτε βιβλία;". Οι απαντήσεις όλες φαίνονται στην εικόνα και έδωσαν αφορμή για την παρακολούθηση του βίντεο στο οποίο απαντώνται οι παραπάνω ερωτήσεις.
Για επανάληψη όσων συζητήσαμε, ώστε να είστε έτοιμοι την επόμενη φορά που θα έχουμε Εργαστήρια Δεξιοτήτων, παρακαλώ, αξιοποιήστε τούτο εδώ το παιχνιδάκι αντιστοίχισης.
3.10.24
Προπαίδεια παίζοντας
- Θέλει κανείς να σουτάρει πέναλτι με την προπαίδεια;
- Πόσο γρήγοροι είστε στους πολλαπλασιασμούς και τις διαιρέσεις;
- Θέλει κανείς να δοκιμάσει πώς τα πάει με το σημάδι;
- Για εξάσκηση ή για μελέτη της προπαίδειας... καρτούλες.
- Και λίγοι ακόμα πολλαπλασιασμοί e-me content. Βιάσου!
- Και μερικές διαιρέσεις με το e-me content.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε αν επιλέξετε από δεξιά στις "ετικέτες" > εκείνη που αναφέρεται στην "προπαίδεια".
Καλή διασκέδαση!