Στη Γραμματική της Φαντασίας (Ροντάρι, 2001) γίνεται αναφορά στον σοβιετικό εθνολόγο Βλαντιμίρ Προπ (1875-1970) ο οποίος, θεωρεί ότι τα παραμύθια με μαγεία έχουν τον πυρήνα τους στις τελετές μύησης νέων μελών των πρωτόγονων κοινωνιών. Συμπεραίνει ότι τα παραμύθια αυτά πρέπει να γεννήθηκαν από την «πτώση» του ιερού κόσμου στον «λαϊκό». Μάλιστα ο Προπ, αναλύοντας με μεγάλη προσοχή τη δομή των ρωσικών λαϊκών παραμυθιών που περιέχουν μαγικά και νεράιδες, καταφέρνει να διατυπώσει τρεις αρχές για τα παραμύθια αυτά: α) τα σταθερά στοιχεία σε όλα τα παραμύθια είναι οι λειτουργίες των πρωταγωνιστών, ανεξάρτητα από το ποιος εκτελεί και με ποιον τρόπο, β) ο αριθμός των λειτουργιών στα παραμύθια της μαγείας είναι περιορισμένος και γ) η διαδοχή των λειτουργιών είναι πάντα ίδια.
31.3.21
Οι καρτέλες του Προπ
29.3.21
Παίζοντας με τους χρόνους των ρημάτων
Μελισσοπουλάκια,
σας αφήνω παιχνιδάκι για εξάσκηση στις προτάσεις!
Με τυχαίο τρόπο εμφανίζονται στις δύο πρώτες κάρτες δύο λέξεις (συνήθως ένα ουσιαστικό κι ένα επίθετο), ενώ στην τρίτη κάρτα εμφανίζεται ο χρόνος στον οποίο πρέπει να δημιουργηθεί η πρότασή σας. Θα χαρώ να διαβάσω κάποιες από τις προτάσεις σας, εδώ, στα σχόλια.
Καλή σας διασκέδαση!!!
Βουτιά στους δεκαδικούς αριθμούς
24.3.21
Ερευνητική αποστολή 2
Λατρεμένα μου μελισσόπουλα, αξιολάτρευτα κοτοπούλια μου,
μεταφέρω μήνυμα από τον συντονιστή της έρευνας και σπεύδω να φτιάξω χώρο κατάλληλο στο padlet για να δεχτεί τις απαντήσεις σας. Να σας υπενθυμίσω ότι και οι προηγούμενες απαντήσεις σας πρέπει να... τακτοποιηθούν στα κατάλληλα ράφια, όπως εξηγήσαμε σήμερα. Τα ράφια θα είναι έτοιμα σε λίγο.
Αρκετά είπα, πάμε για το μήνυμα:
23.3.21
25η Μαρτίου ενός περίεργου χρόνου
Μελισσοπουλάκια μου,
πλησιάζει η επέτειος της ελληνικής επανάστασης εναντίον των Οθωμανών και, είμαι σίγουρη, έχετε ήδη, καιρό τώρα, βομβαρδιστεί με πολλές πληροφορίες για την 25η Μαρτίου 1821.
- Πόσα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από εκείνη την ιστορική μέρα; (ναι, με μολύβι και χαρτί βρείτε το)
- Αν θεωρήσουμε ότι η επανάσταση εκείνη είχε δύο στρατόπεδα, το ένα ήταν των Ελλήνων και το άλλο τίνων;
Η κυρία Μάρθα Χαριτούδη στο ηλεκτρονικό βιβλίο που επιμελήθηκε έχει φροντίσει να μας πει, μετά μουσικής, τα γεγονότα. Για ακούστε εδώ.
Εδώ έχουμε μια εμπλουτισμένη και διαδραστική ιστοριογραμμή από το Φωτόδεντρο. Μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά για να καταλάβουμε πότε ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση και τη σειρά με την οποία εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα.
Εδώ, η κυρία Ψαρογιώργου Ελένη έχει δημιουργήσει ένα σύντομο η-βιβλίο στο οποίο μπορούμε να δούμε εμβληματικές γυναικείες φιγούρες της επανάστασης, αλλά και να ακούσουμε τραγούδια καθώς και τον Εθνικό μας Ύμνο.
Εδώ, η κυρία Κόγια Ελένη έχει τη δική της συλλογή από τραγούδια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Η κυρία Εύη Χλωρού στο δικό της ψηφιακό βιβλίο "Να 'τανε το 21" έχει πλουσιότατο υλικό. Δεν μπορούσα να το παραλείψω! Μπορείτε να ανατρέξετε σ' αυτό όποτε θέλετε!
Κι επειδή ξέρω ότι τρελαίνεστε να διαβάζετε και να μαθαίνετε ποιήματα, σ' αυτόν εδώ τον σύνδεσμο από το "Μικρό Νηπιαγωγείο" μπορείτε να βρείτε μια πλούσια συλλογή ποιημάτων. Θερμά ευχαριστούμε τους διαχειριστές του ιστολογίου για το μοίρασμα! Ως αντίδωρο μάλιστα θα ήταν όμορφο να προσφέρουμε μια ηχογραφημένη απαγγελία δική σας, ενός ποιήματος της επιλογής σας. (ναι, στο ράφι σας να την αναρτήσετε)
Κλείνοντας αυτό το ποστ, και πριν αφήσω ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που οφείλω σε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι μοιράστηκαν απλόχερα το ψηφιακό τους υλικό σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, πριν μιλήσω για τη σημαντική δύναμη της προσφοράς και του μοιράσματος, να μιλήσω για τη δύναμη της ειρήνης και της συνεργασίας μέσα από "μια συνάντηση με ιστορία 199 ετών"!
22.3.21
21.3.21
Τάνγκραμ
Μελισσοκοτοπουλάκια μου,
τάνγκραμ από τα χεράκια μου θέλετε; Θέλετε, ε; Ε, εδώ μπορείτε να βρείτε ένα.
Και εδώ μπορείτε να βρείτε ένα ακόμα ενδιαφέρον τάνγκραμ από το Φωτόδεντρο.
Κι άμα εξασκηθείτε πολύ, ή καλύτερα... για να γίνετε εξαιρετικά μελισσοκοτόπουλα στο τάνγκραμ, μπορείτε να δοκιμάσετε κι αυτό εδώ, πάλι από το Φωτόδεντρο.
Κι επειδή, μετά από κάθε παιχνίδι μας, το φυλάμε στο κουτί του και συμμαζεύουμε, μπορείτε να τακτοποιήσετε το τάνγκραμ στο κουτί του αυτό, πάλι από το Φωτόδεντρο.
17.3.21
Η βαλίτσα
"Η βαλίτσα" του Chris Naylon-Ballesteros, σε αφήγηση Βάσιας Χατζηγιαννάκη από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Γ Προγράμματος της ΕΡΤ "10 λεπτά ακόμα" (τον σύνδεσμό του μπορείτε να τον βρείτε στο πλάι του μπλοκ μας).
Το ταξίδι του Οδυσσέα
Μελισσόπουλα,
σας αφήνω 3 χάρτες με τους σταθμούς του ταξιδιού του Οδυσσέα για εξάσκηση και επανάληψη. Τους βρήκα στην εκπαιδευτική σελίδα "Μικρά Χαμόγελα" απ' όπου τους διαμοιράστηκαν οι διαχειριστές της ευγενικά με το ευρύ κοινό. Τους ευχαριστούμε πολύ!
Μπορείτε να εκτυπώσετε, αν έχετε εκτυπωτή στο σπίτι. Μπορείτε απλά να παρατηρήσετε τους χάρτες από εδώ και να τους συμβουλευτείτε κατά την επανάληψή σας. Ε, και τις προσεχείς ώρες (μέρες ίσως...) θα σας εμπλουτίσω τον παρόντα σύνδεσμο και με διαδραστικό ψηφιακό υλικό.
Εντάξει;;;
ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΩΡΑ! Και ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ των αγαπημένων σας σκηνών της Οδύσσειας, γιατί θα τις συμπεριλάβω στο ψηφιακό μαθησιακό αντικείμενο! Α, θα το εμπλουτίσουμε και μαζί, σε πραγματικό χρόνο, με τις πληροφορίες που θα μου πείτε στο μάθημά μας. Διαβάστε!!!
Μήπως θα σας άρεσε και με την υποστήριξη του Google Earth; Ιδού!
Τώρα σίγουρα είστε έτοιμα να γράψετε τους σταθμούς του Οδυσσέα και μόνα σας! Ιδού!
Μήπως είστε έτοιμα ν' απαντήσετε και σ' ένα κουίζ; Ιδού!
16.3.21
Ο Καραγκιόζης φούρναρης
Κυρίες, κύριοι και αγαπητά μας παιδιά,
η παράσταση του Άθου Δανέλλη "Ο Καραγκιόζης φούρναρης" αρχίζει! Βολευτείτε αναπαυτικά και βάλτε την οθόνη σε πλήρη προβολή!
Ερευνητική αποστολή 1
Αγαπητά μου μελισσόπουλα, λατρεμένα μου κοτοπούλια,
ως νεοσύστατη ερευνητική ομάδα έχετε μόλις λάβει την πρώτη σας αποστολή. Την αναρτώ εδώ για να κρατήσουμε κι ένα είδος ημερολογίου της δραστηριότητάς σας. Λοιπόν:
Συζητώντας με τους ενήλικες της οικογένειάς σας, καταγράψτε τις εξής πληροφορίες:
1. Ποια ζώα ονομάζονται ωοτόκα και ποια ζωοτόκα; Αναφέρετε μερικά από κάθε είδος.
2. Τι γνωρίζετε για την επώαση των αβγών;
Α! Η ερευνητική ομάδα, καλό θα ήταν να έχει ένα όνομα. Περιμένω τις προτάσεις σας αύριο.
15.3.21
Καλή σαρακοστή
Λατρεμένα μου κοτοπουλομελισσόπουλα, καλή σαρακοστή!
Έφτιαξα κάτι για εσάς. Παρακαλώ δείτε το με την υπομονή σας, κάντε όσες δραστηριότητες θέλετε και θα κουβεντιάσουμε περισσότερα στην ψηφιακή μας τάξη αύριο.
Σας φιλώ και να προσέχετε!
12.3.21
Αποκριάτικες μελωδίες
Αποκριάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου. Απολαύστε!
Παρουσιάζοντας αποκριάτικες μελωδίες, η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου μάς προσκαλεί, μέσα από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, σε ένα ταξίδι με μουσικές του κόσμου και μικρές ιστορίες για τις καρναβαλικές γιορτές από την Ελλάδα και από το Μεγάλο Κάστρο του προηγούμενου αιώνα, σε αφήγηση της ιστορικού φιλολόγου Μαρίας Παναγιωτάκη.
5.3.21
Ευθύς σε πλάγιο λόγο με μια δόση χιούμορ
Μελισσοκοτοπουλάκια μου,
διαβάστε τα κόμικς του Αρκά, γράψτε τους διαλόγους στο τετράδιό σας κι έπειτα μετατρέψτε τον ευθύ λόγο σε πλάγιο.
1. Ευκολάκι...
2. Ευκολάκι ν.2
3. Ανεβάζουμε επίπεδο...
Υ.Γ. χι χι χι!
Η Ρόκα αλλάζει τον κόσμο
4.3.21
Αστεράτα μικροκακομοιρούλικα κοτοπουλάκια μου!!!
Είμαι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ για εσάς!!! Αυτή την υποστήριξη και την κατανόηση σε ό,τι τεχνικό πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και να μας καταστρέψει το μάθημα την εκτιμώ απεριόριστα! Είμαι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΥΧΕΡΗ που έχω ΕΣΑΣ για μαθητές μου!
Μικροκακομοιρούλικα κοτοπουλάκια μου, για σήμερα είχα άλλα πράγματα προγραμματίσει. Άλλα περισσότερο ενδιαφέροντα από το... κόλλημα του σύμπαντος στον υπολογιστή μου. Όμως ακριβώς αυτό το κόλλημα του σύμπαντος ήταν άλλη μια ευκαιρία να θαυμάσω την ενσυναίσθηση που δείχνετε. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και ανταποδίδω.
Καλή μας συνέχεια! Με όλα τα πούπουλα στη θέση τους.
Σημείωση1: Για να παραμείνουν τα πούπουλα στη θέση τους... ΔΙΑΒΑΣΤΕ!
Σημείωση2: Οι ασκήσεις στο μαθηματικό κουίζ με τα ψυλλέζικα, τα μυρμηγκέζικα και τα μουχλέζικα δουλεύει ΜΙΑ ΧΑΡΑ!
Πθύλλοθ
Χθεσινό κόμικς του Αρκά σάς έχω.
Ιδού!
Όχι, πείτε: Δε θέλετε να πιάθετε τον Θαναθάκη και να του πείτε δυο λογάκια θτα πθυλλέδικα;;;;
2.3.21
Το πρώτο μας e-book!
Το πρώτο μας ηλεκτρονικό βιβλίο είναι γεγονός!
Καλοτάξιδο!!!!
https://issuu.com/marilia3159/docs/tokotopoulokaitaoneiratou2021
1.3.21
Ιστορίες με πούπουλα
("Τι είναι περίοδος, κυρία;"
"Το κομμάτι του λόγου ανάμεσα σε δυο τελείες, παιδιά μου.")
θα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ΤΟΝ ΙΔΙΟ χρόνο ρήματος!! Για σκεφτείτε πώς θα 'πρεπε να ξεκινήσετε την αφήγησή σας... Πρώτα όσα συνέβησαν πιο παλιά, έπειτα όσα συμβαίνουν τώρα και, τέλος, όσα θα συμβούν στο μέλλον. 👀 Επίσης, μια ιστορία πρέπει να έχει ΑΡΧΗ - ΜΕΣΗ - ΤΕΛΟΣ.
Η σειρά των χρόνων συναποφασίστηκε στην τάξη. Οι χρόνοι καταγράφτηκαν στον πίνακα, μαζί μ' ένα παράδειγμα, απλά... για να μην ξεχνιόμαστε. Και το παιχνίδι άρχισε!!!! 💥
Η ιστορία ολοκληρώθηκε μετά από 3 ώρες δουλειάς, στις οποίες συζητήσαμε κυρίως για χρόνους ρημάτων, αλλά και: