29.11.24

Τελείες με... διαβήτη

 Αφού διαβάσαμε την Τελεία, του Πίτερ Ρέινολντς, κάναμε... τελείες με τους διαβήτες μας και στολίσαμε την πόρτα της τάξης. 

Και ενώ κάναμε τις... τελείες με τους διαβήτες, είδαμε και ψηφιοποιημένο το παραμύθι για να το απολαύσουμε άλλη μία φορά. 

Μαθηματικά; Όχι... δεν κάναμε. Γλώσσα; Όχι βέβαια! ΤΠΕ; Μα δεν είχαμε σήμερα! Εικαστικά; Αστειεύεστε! 😋







28.11.24

Πώς γεννιέται ένα βιβλίο; ν. 7

 Από τις σημερινές (αυτο)αξιολογήσεις με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου εργαστηρίου δεξιοτήτων κρατάω: 

  • Μου αρέσει το εργαστήριο δεξιοτήτων γιατί μου μαθαίνει πράγματα, με κάνει έξυπνο και φτιάχνουμε μικρά βιβλία
  • Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι τα μικρά βιβλία
  • Το εργαστήριο αυτό μου άρεσε γιατί το κάναμε παρέα, όλοι μαζί
  • Το εργαστήριο αυτό μου άρεσε γιατί έδωσα τη φαντασία μου
  • Μου άρεσε όταν κάναμε τα βιβλιαράκια γιατί κάναμε πάρα πολλά πράγματα, όπως γράφουμε, ζωγραφίζουμε, κόβουμε... 
  • Μου άρεσε γιατί κάναμε τη δική μας ιστορία βιβλίο







😀Καλή μας συνέχεια!

Ζωγραφίζοντας τον Ηρακλή

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης, αφού είδαμε τα δύο εξαιρετικά βίντεο με τους άθλους του Ηρακλή από To Sakidio, παρακίνησα τα παιδιά να ζωγραφίσουν τη σκηνή στην οποία ο Ηρακλής φτάνει πια στον Όλυμπο. Ποιους συναντά; Τι λένε; Ωστόσο η έμπνευση δεν περιορίζεται, γι' αυτό ακολούθησαν τα παρακάτω. Αναλυτικότερα μπορείτε να τα θαυμάσετε στο padlet
















27.11.24

Οι άθλοι του Ηρακλή με την υποστήριξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το εξαιρετικό Sakidio (https://tosakidio.gr) έχει εργαστεί πολύ και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Στα δύο βίντεο που ακολουθούν To Sakidio μάς παρουσιάζει τους άθλους του Ηρακλή. Παρακολουθήστε τα, αφού διαβάσετε τα σχολικά εγχειρίδια και θυμηθείτε την αφήγησή μας στην τάξη. Σίγουρα θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας με τις περισσότερες, ενδιαφέρουσες και γοητευτικές πληροφορίες που προσφέρονται. 

Μέρος πρώτο

Μέρος δεύτερο

Ευχαριστούμε θερμά To Sakidio, δηλαδή τον κύριο Δημήτρη Αίσωπο, Ειδικό Παιδαγωγό και την κυρία Ευτυχία Πλακαρού, Εκπαιδευτικό, για τον ευγενικό διαμοιρασμό του εξαιρετικού υλικού τους. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πόσος κόπος χρειάζεται για τη δημιουργία κατάλληλου, ψηφιακού, εκπαιδευτικού υλικού και είμαι ευγνώμων.

26.11.24

Το αγαπημένο μου ζώο

 

Με αφορμή μια άσκηση από το ΤΕ της Γλώσσας για το αγαπημένο μας ζώο δημιουργήσαμε την 6η συλλογή Μικρών Βιβλίων. 

Αρχικά η παραγωγή του γραπτού λόγου έγινε σε ένα φύλλο χαρτιού, το οποίο διόρθωσα άμεσα και το επέστρεψα στα παιδιά. Στη συνέχεια ζήτησα τη μεταφορά του διορθωμένου κειμένου σε μικρό βιβλίο συνοδευόμενο από ζωηρή εικονογράφηση. 

Έχουμε ακόμα δουλειά, αλλά η βελτίωση είναι εμφανής.

Αναλυτικά το έργο καθενός στο padlet μας. 

24.11.24

Πώς γεννιέται ένα βιβλίο ν. 6


 

Μην παραξενεύεστε με τον αριθμό 6... Ο αριθμός 5 αντιστοιχεί στην επίσκεψη στο Μουσείο Καζαντζάκη. Όπως και να 'χει η αρίθμηση αφορά μονάχα εμένα. 😊

"Θέλω να γράψετε πώς είναι ή πώς θα θέλατε να είναι το δωμάτιό σας, όπως έγραψε ο Καβάφης για το "Σπίτι με κήπον" που επιθυμούσε. Και αφού τα διορθώσουμε, θα τα κάνετε Μικρά Βιβλία με ζωηρή εικονογράφηση."

Είπα κι έγινε! 









 

6.11.24

Η γέννηση του Ηρακλή

Παρακαλώ, κάντε μια επανάληψη στο κεφάλαιο "Η γέννηση του Ηρακλή" από αυτό το κουίζ. Αν δεν απαντάτε ολόσωστα στις ερωτήσεις, επιστρέψτε στα βιβλία σας για μελέτη. Αφού μελετήσετε, δοκιμάστε και αυτό το πολύ σύντομο κουίζ.

Θυμάστε πώς δημιουργήθηκε ο γαλαξίας κατά τους αρχαίους Έλληνες; Σύρετε τις λέξεις στα σωστά κουτάκια για να διαβάσετε τον μύθο. 

Συνθέστε το παζλ και γράψτε στο τετράδιό σας: 

  1. Ποιοι νομίζετε ότι απεικονίζονται στον πίνακα;
  2. Πώς καταλάβατε την ταυτότητα κάθε εικονιζόμενου;

Εκλογές στον δήμο

Από το σύντομη αυτή παρουσίαση, που έχει φτιάξει ο εξαιρετικός συνάδελφος και φίλος κύριος Γιάννης Σαλονικίδης, μπορείτε να κάνετε επανάληψη όσα συζητήσαμε σήμερα για τις εκλογές στον δήμο και την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου. 

Παράλληλα με το βιβλίο σας, αξιοποιήστε, παρακαλώ, τον πολύ κατατοπιστικό νοητικό χάρτη της κυρίας Γεωργίας Μουτζούρη. 

Αφού μελετήσετε τον εννοιολογικό χάρτη και θυμηθείτε όσα συζητήσαμε στην τάξη, μπορείτε να ελέγξετε τις γνώσεις σας με αυτή εδώ την ασκησούλα, δημιουργία και πάλι του κυρίου Σαλονικίδη. 

Ναι, καλά καταλάβατε, τέρμα η αδιαβασία! ΔΟΥΛΕΙΑ!  


4.11.24

Μετά την επίσκεψη στο ΜΝΚ

Μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης -στην οποία αρρώστησα και δε συμμετείχα και ζηλεύω- αφιερώσαμε μία μέρα για συζήτηση γύρω από τις εντυπώσεις μας από το Μουσείο. Αξιοποιήσαμε το λογισμικό wordart και εξηγήσαμε πώς εισάγουμε λέξεις ώστε να δημιουργήσουμε ένα συννεφόλεξο. Οπτικοποιώντας τις εντυπώσεις μας οι οποίες αφορούσαν, κυρίως, προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, παραγάγαμε άφθονο προφορικό λόγο και επιχειρηματολογήσαμε για το ποιο εικονίδιο είναι καλύτερο να επιλέξουμε για τη συγκεκριμένη δουλειά.